Studietur med samskaping og bærekraft på agendaen
Inspirasjon, arbeidsverksteder og Gudbrandsdalsting var rammen da Gudbrandsdalstinget søkte ny kunnskap i Kongsvinger-regionen 8–9. november 2022.
Bærekraft
Bergens klimadirektør, Stina Ellevseth Oseland, delte kunnskap fra arbeidet med Bergens klimastrategi – «Grønn strategi». Klimaetaten er Bergen kommunes klimafaglige spydspiss, der vi av Stina høstet inspirasjon og motivasjon for både innhold, metodikk og ambisjoner for strategiarbeidet i «Gudbrandsdalen 2030» og retning for Gudbrandsdalssamfunnet i 2050.
Vestre guidet oss gjennom «The Plus» hvor vi fikk oppleve de tre bærekraftsdimensjonene i praksis. Vestre skaper sosiale møteplasser i form av møbler med mennesket i sentrum, på naturens premisser og en bærekraftig arbeidsplass med ansatte i sentrum. Suksesshistorien bak Vestres grønne vekst står igjen som et inspirerende eksempel på bærekraft som konkurransefortrinn.
Glommasvingen skole viste oss et stort kommunalt byggeprosjekt med klimavennlige og kortreiste materialer og kompetansehenting lokalt. Skolen ble planlagt med smarte og omfattende valg og løsninger underveis, som både har vært framtidsrettet og behovsstyrt etter menneskene som skal bruke bygget.
Samskaping
Samskaping er et stikkord som gikk igjen på studieturen. Bærekraftig utvikling og grønn omstilling i Gudbrandsdalen er kun mulig som et felles løft og ikke noe kommunene kan få til på egen hånd.
Kommunene er innstilt på å samarbeide, og for å få til gode samskapingsprosesser framover blir det viktig å involvere hele lokalsamfunnet i utviklingsprosjekter i handlingsplanen. Det styrker oss og det felles løftet for å gjøre Gudbrandsdalen enda smartere og enda grønnere.
Kongsvinger-regionen, Høgskolesenteret i Kongsvinger og Klosser satte ord på og viste til kraftfulle synergier de har fått til av et langsiktig og tett samarbeid. Gjennomgangsmelodien fra alle stedene Gudbrandsdalstinget besøkte i Kongsvinger-regionen var hvordan et konstruktivt, interkommunalt samarbeidsklima har bidratt til industrietableringer, nye arbeidsplasser og et raskt voksende høgskolemiljø som blant annet var først ute i Norge med å tilby studier innen bærekraftsøkonomi.
Arbeidsverksteder
I løpet av studieturen ble arbeidsverksteder gjennomført. Her var det høy aktivitet med innspill, målformuleringer, visjoner på kort og lang sikt, samt prioriteringer. Ordførerne, opposisjonspolitikerne og kommuneledelsene i de 12 kommunene kom fram til 8 overordnede områder Gudbrandsdalen kan satse på der det vil monne, for å sikre oss en bærekraftig utvikling og rigge oss for en grønn omstilling:
Gode liv og lokalsamfunn
Smart, grønn og fleksibel mobilitet
Ansvarlige innkjøp – grønne og innovative offentlige anskaffelser
Sirkulære Gudbrandsdalen – avfall som ressurs
Bærekraftig reisemålsutvikling
Lavutslipps bygg- og anleggsbransje
Bærekraftig landbruk
Industri i ei ny tid – et grønt industriløft for Gudbrandsdalen
Områdene skal i løpet av forprosjektet arbeides videre med og kan ta nye former og struktureres annerledes gjennom prosessen, slik at kommunene er sikret realistiske mål, konkrete tiltak og viktige utviklingsprosjekter i handlingsplanen.
Vi vil takke Kongsvinger-regionen for givende dager med inspirasjon og ny kunnskap til det videre arbeidet vårt i Gudbrandsdalen!
I januar arrangeres et nytt arbeidsverksted der flere aktører fra næringslivet, reiselivet og landbruket med flere vil bli invitert inn til å fylle handlingsplanen med innhold.